Henning Larsen Wins Competition to Design Central Bank of Libya

23 April of 2014 by

Henning Larsen Architects has won an invited competition to design a new headquarters for the Central Bank of Libya in Tripoli. Inspired by Libyan vernacular architecture, the structure will occupy two existing site excavations. The first, and largest, excavation will be transformed into a “shaded oasis” that serves both the bank and Gurji district by providing areas for operations, an education center, restaurant and hotel. The second will allow vehicular access to the treasuries.

A mid-rise tower clad in horizontal shading louvers will top the excavated programs and provide all necessary programs for the bank. At its core will be a multi-story interior atrium that floods the interior with natural sunlight.

Competition: Central Bank of Libya
Award: First Prize
Architects: Henning Larsen Architects
Location: Tripoli, Libya
Landscape Architects: Henning Larsen Architects
Space Planning: Henning Larsen Architects
Design Team: Jacob Kurek (Responsible Partner), Kostas Poulopoulos (Lead Designer), Ewa Bryzek , Minky Mo Simonis, Carmen Sanz Marti
Sustainability: Erik

designs-of-the-year-category-winners-2014-designboom-01

Previous:

Designs of the year 2014 category winners announced

SouthQuayPlaza-London-Foster_tower_dezeen_a

Next:

Foster + Partners submits plans for UK's tallest residential tower

You may also like

Post a new comment

five × 1 =